JENERATÖR SEÇİMİNDE TSE BELGESİ KRİTERİ NEDEN ÖNEMLİDİR

JENERATÖR SEÇİMİNDE TSE BELGESİ KRİTERİ NEDEN ÖNEMLİDİR

Pek çoğumuz günlük hayatta bir şekilde jeneratörlere ihtiyaç duymuşuzdur. Jeneratörler yada teknik adıyla dizel/benzinli elektrojen grupları, farkında olduğumuz veya olmadığımız bir çok alanda yaygın bir şekilde hayatımızın içinde yer alıyor aslında;

* Esas güç kaynağı olarak elektrik şebekesinin olmadığı alanlarda aydınlatma, sulama hatta askeri amaçla haberleşme vb. işlerde, gemilerde…

*Yedek güç kaynağı olarak konutlarda özellikle de günümüzde rezidans diye tabir edilen yerleşke ve sitlerde, okullarda, hastanelerde, ticari işletmelerde, ibadethanelerde, kışlalarda…

Kısacası hayatın olduğu her yerde… İhtiyaç duyulan enerji gereksinimine göre jeneratörleri,

Manuel

*Otomatik transferli, (ATS li sistem)

*Senkron (Parelellenmiş olarak )

Kullanma imkanları bulunmaktadır.

Peki doğru jeneratörü nasıl seçeceğiz?

Öncelikle bir konuda uyaralım:

Ülkemizde jeneratör üretimi konusunda pek çok şirket faaliyet gösteriyor. Bunları en “profesyonel” den “merdiven altı” diye tabir edilen bir skalada çeşitli yerlere koymak mümkün. SGS Jeneratör alanında uzman personelleri ile jeneratör servisi, jeneratör satışı ve jeneratör kiralama hizmetlerini sunmaktadır.

Jeneratörler doğru şekilde tasarlanıp, doğru şekilde imalat ve montaj yapılmadığında,

*Kolayca arızalanma,

*İstenen gücü üretememe,

*Elektrik çarpmalarına sebep olma,

*Yangın,

Gibi istenmeyen bir çok hususa sebep olabilir.

Bu yüzden ilk tavsiyemiz üretim kalitesinden emin olduğunuz ürünü tercih etmektir. Peki bunu nasıl bileceksiniz. Türk Standartları Enstitüsünün, jeneratörler konusunda özel bir müktesebatı var: TS EN ISO 8528 nolu standart ve bunun uzantıları …

Ancak buraya dikkat ediniz: sektörde imalatçı olmak için bu belgeyi almak yasal zorunluluk değildir! Sadece kalitesinden emin olan ve kendini TSE ‘nin uzman kadrosuna denetlettirmeyi göze alan firmaların alabildiği bir belge bu. TSE bu standartta bu yıl ciddi değişiklikler yaptı. Artık bu belgeyi almak çok daha zor. Ancak bu belgeyi alan üretici aşağıda belirttiğimiz başlıklarda ürününün denetlendiğini ve geçer not aldığını ispat etmiş oluyor;

*Jeneratör belirli yüklenme oranlarında istenen gücü tam olarak veriyor mu?

*Jeneratör üstünde yüksek gerilim değerlerinde atlama ve delinme oluyor mu? (1000 V testi)

*Jeneratörün topraklanmasında bir kesinti oluyor mu?

*Jeneratörün yalıtım direnci uygun mu?

Bunlar sizin ve jeneratörün besleyeceği sisteminizin sağlığı ve güvenliği için elzem noktalardır.

Bunun dışında TSE Belgeli bir üründe;

*Jeneratörün ses seviyesi ,

*Titreşim seviyesi,

*Çalışma esnasında ulaşılabilen elemanlarda oluşturduğu sıcaklığın kabul edilebilir değerlerde olduğunu,

*Sıcaklığın yüksek olduğu yerler ile tehlikeli ve dönen parçaların etraflarının yaralanmalara ve yanmalara sebep vermeyecek şekilde mahfaza içine alındığını,

*Jeneratörünüzün uygun su yalıtımına sahip olduğunu

Teyit edilmiş demektir.

Diğer bir sıkıntı ise bazı art niyetli üreticilerce ISO 9001:2015 kalite sistem belgesinin sanki TS EN ISO 8528 standartlara uygunluk belgesiymiş gibi gösterilmek istenmesidir. Oysa ISO 9001:2015 yönetim sisteminin standardizasyonu gösterir. TS EN ISO 8528 standartlara uygunluk belgesi ise adı üstünde ürünün standartlara uygunluğunu göstermektedir. Bu konuda tüm müşterilerimizde bir bilinç oluşturmak istemekteyiz.

Uyarmak istediğimiz bir diğer konu da şu:

Piyasada TS EN ISO 8528 belgesine sahip olmayan bazı firmaların; bu belgeye sahip olan firmaların markalarını sanki kendi üretmiş gibi kullanarak kamu ve özel sektöre ürün satarken kullanmasıdır. Bu konuda firmamız da mağduriyet yaşamış olup marka hırsızlığı yapanlar hakkında yasal işlemler sürmektedir. Ancak müşterilerimizin bu sahtekarlıktan emin olmak adına, aldıkları jeneratörlerin üreticilerine marka tescil belgesi sormalarını; satıcı, üreticiden farklı ise, üreticiden ürünü teyit ettirmelerini şiddetle öneriyoruz.

Önümüzdeki yazımızda teknik seçim kriterlerinden bahsedeceğiz.

Aydınlıklar içinde, mutlulukla kalın. Enerjiniz hiç bitmesin!

İbrahim KARABULUT

Makine Mühendisi

Teknik Koordinatör